Dette kan være snakk bakterier som smitter over via mat, og kan føre til matforgiftning eller smitte med store konsekvenser som E. coli (Escherichia Coli). Dette er et aktuelt tema for alle. 
For allergikere og cøliakere er også matforurensning knyttet til å avskille matvarer fra hverandre, slik at ikke mat overførers til annen mat det reageres på. Les mer om dette under «når bare litt er altfor mye». 
Hygiene kan ikke overdrives når man tilbereder og lager mat til en allergiker, da kun små spor av allergenet kan føre til katastrofale reaksjoner. 
Det skal i prinsippet lite til for å unngå krysskontaminering. Det vil bli listet opp noen enkle tips nedenfor, men budskapet er at man må holde god hygiene og rengjøring tilstrekkelig før, underveis og etter matlagingen. 

Generelle hygiene råd: 

  • Vask hendene nøye før du starter å lage mat. Hendene bør også vaskes etter at du er ferdig med tilberedning av en matvare og skal starte tilberedning av en annen matvare. Dette er ekstra viktig etter at du har tilberedt rått kjøtt eller en ingrediens med at allergen som ikke skal smitte over på annet.
  • Du kan også velge å bruke engangshansker. Også her må du huske å bytte hansker under tilberedning av forskjellige matvarer.
  • Vask området du skal lage mat på før du starter. Dette gjelder også utstyret du skal bruke, som stekepanner og skjærebrett. 
  • Når du vasker opp skal alle matvarer være fjernet fra redskapen du bruker. Oppvaskprosessen gjøres i varmt vann, uten for mye såpe. Og alt skal skulles i rent varmt vann før du tørker opp med et rent kjøkkenhåndkle.  
    Bakterier trives best i varme rom og elsker vann. Det er derfor viktig å alltid tørke oppvasken og holde benkeplater rene og tørre.
  • Bruk forskjellige skjærebrett. Man skal alltid bruke forskjellige skjærebrett til brød, ferske råvarer og rått kjøtt.
  • Vi har spesielle retningslinjer hvis du skal tilberede matvarer som noen kan reagere på. Les «når bare litt er altfor mye». 
  • Unngå kontakt mellom matvarer. Dette gjelder spesielt rått kjøtt, fjærkre og sjømat. 

Disse punktene kan summeres ned til tre hovedpunkter: Personlig hygiene, ryddig og rent arbeidsområde og rene verktøy.