Den viktigste kunnskapen er hvilke næringsstoffer maten består av. Vi deler disse næringsstoffene inn i makro – og mikronæringsstoffer. Makronæringsstoffene er karbohydrater, fett og proteiner, og disse bidrar med energi for å opprettholde kroppens vitale funksjoner. Det er viktig med inntak av alle disse næringsstoffene for at kroppens normale prosesser skal fungere. Mikronæringsstoffene er vitaminer, mineraler og sporstoffer. Disse er ikke energigivende, men er også viktige for kroppens prosesser og funksjoner. 


Hvilke næringsstoffer finner vi i de forskjellige matvarene:
Karbohydrater – Brød, ris, pasta, poteter, grønnsaker, frukt
Proteiner – Kjøtt, fisk, fugl, egg, meieriprodukter
Fett – Olje, smør, margarin, meieriprodukter, animalske produkter
 

Et godt hjelpemiddel til å sette sammen et kosthold bestående av riktige næringsstoffer er kostsirkelen. Kostsirkelen er delt inn i fem deler der hver del består av forskjellige matvarer. Størrelsen på de forskjellige delene forteller oss hvor mye eller lite vi skal ha av hver matvaregruppe i løpet av en dag. Vi trenger mer enn en type matvare for å kunne opprettholde et godt kosthold og få alle næringsstoffene vi trenger, det er derfor viktig å velge matvarer fra flere forskjellige deler av sirkelen hver dag slik at man får variasjon i kostholdet.

Frukt og bær
Bidrar til at maten ser fargerik ut og smaker friskt. I tillegg inneholder frukt og bær mye antioksidanter og vitaminer. Vi spiser for det meste saftig frukt, dette er frukt som inneholder mye vann og lite fett. I tillegg til saftig frukt så har vi fet frukt. Denne gruppen inneholder f.eks. mandler, nøtter, avokado og oliven og er fattige på vann men rike på fett. Utenom kokosnøtter så er fettet i frukt umettet. 
I noe frukt skilles det ut etylengass som er negativ for annen frukt og grønnsaker. Etylengass finnes i epler, pærer og meloner. Grunnet utskilling av denne gassen anbefales det å oppbevare frukten innpakket eller på et annet sted. Siden de fleste typer frukt og bær har en kort holdbarhet kan du fryse, sylte, safte, hermetisere eller tørke de for å forlenge holdbarhet. 

 

SAFTIG FRUKT OG BÆR
Næringsinnhold

  • mye vann (70 – 90 %) og derfor lite energi
  • karbohydrater

- fruktsukker
- stivelse
- kostfiber

  • Vitamin C
  • Vitamin A

Innkjøp
Sjekk at skallet er helt, se opp for råtne og ødelagte deler. Husk at bær skal være saftige og spenstige. Pass opp for mugg.

Temperatur
Frukt og bær burde oppbevares i kjøleskap. Bananer og meloner skal helst ha 10+C, putt de gjerne i et svalskap.

 

Korn og kornprodukter
Korn og kornprodukter er den største næringskilden blant jordens befolkning.
Her i Norge har vi mange valgmuligheter når vi skal handle mel og kornprodukter i butikken.  Vi kan bl.a velge mellom sammalt eller siktet mel der forskjellen er at siktet mel inneholder skall, og kime er fjernet. I sammalt mel er hele kornet malt til mel, og innholdet av  jern, fiber og vitamin B blir derfor høyere i sammalt mel. Gryn er en variant av korn hvor skallet er slipt bort, de kan være hele eller oppdelte. De viktigste gryntypene er havregryn, semulegryn av hvete og polentagryn av mais.
Korn er som nevnt en av de viktigste matvarene vi har, og det er ikke bare fordi mel og gryn lages av korn. Matvarer som spagetti og makaroni er også basert på korn, hvetemel og vann, i tillegg til egg. 
En svært viktig kornsort på verdensbasis er ris. Her finnes det også mange forskjellige varianter og former, disse varierer i smak, konsistens og koketid. 
 

Ris
polert, rundkornet ris – passer til risgrøt
spesialbehandlet, Langkornet «parboiled» ris – kleber ikke
jasminris – dufter, kleber og passer til orientalske retter
basmatiris – nøtteaktig smak, - kleber ikke
hurtigris: varmebehandlet for å få kort koketid – kleber ikke
villris (egentlig ikke ris, men svartbrune frø fra en gressort) lang koketid, inneholder mer jern og vitamin B enn polert ris

 

 

I Norge spiser man mye brød, både som eget måltid og som tilbehør til andre retter. Det finnes mange forskjellige varianter innenfor brødprodukter, der smak og næringsinnhold varierer. Det foretrekkes å bruke brød med minst 50 % sammalt mel til det daglige, her får vi mel som er malt med både kjerne og skall. Slik får vi i oss mer fiber, vitamin B og jern. Samtidig gir sammalt mel mye smak til brødet.

Hvis man er i tvil om grovheten i brødet, kan man bruke grovhetsskalaen som finnes på de fleste brødhyllene i dag.

 

MEL OG GRYN

Næringsinnhold

  • Protein (vegetabilsk)
  • Karbohydrat
    - stivelse
    - fiber
  • Vitaminer fra B-gruppa
  • Jern

Oppbevaring
Oppbevar gryn og mel tørt og kjølig. Brød burde has i en brødboks eller plastpose ved romtemperatur. Det går helt fint å fryse brød. Husk da å pakke det i en plastpose når det er så ferskt som mulig.