Spelt (Triticum spelta) er en kornart i hveteslekten som er nært beslektet med hvete. Spelt er en av de opprinnelige hvetekornartene, og det finnes flere forskjellige speltsorter. Spelt har vært dyrket i Norge i mange år, og sortene Oberkulmer Rotkorn og Ebners Rotkorn er de vanligste. Spelt er urgammel hvetesort. Mange tror at spelt er glutenfritt, noe som ikke stemmer. Spelt er hvetens stamfaren (familie med hvete) og er glutenholdig. Speltmel kan derimot brukes av del med intoleranse og allergi for hvete. 
Spelt er et godt og næringsrikt mel med gode bakeegenskaper. Spelt kan erstatte vanlig hvetemel i brød, kaker, pizza, grøt, vafler, jevninger osv. Man kan også koke hele speltkorn ved siden av middagsmat til, eller istedenfor potet, pasta eller ris. Spelt kjøpes i større dagligvareforretninger, helsekost og via internettbutikker. 
Spelt får du i sammalt spelt, siktet spelt, klemt spelt, speltkli og hel spelt. 
Av bearbeidede produkter finnes bl.a speltpasta og speltbrød 
 

Næringsinnholdet av spelt med vanlig hvete er omtrent det samme. Noen analyser viser høyere innhold av visse mikronæringsstoffer i spelt, som for eksempel jern, sink og kobber, men forskjellene er ikke store.
 

Greit å vite når du skal bake med spelt:

  • Gjærbakst bakt på spelt blir tyngre enn bakst med hvetemel. 
  • Brukes en oppskrift med hvetemel og du vil bruke speltmel isteden, kan det være lurt å tilsette mer væske enn oppskriftens opprinnelighet.
  • Deiger med spelt kan med fordel være litt klissete da det tar litt lengre tid for vannet å trekke inn. Når du tar i deigen kan den gjerne oppleves som litt klissete, men ikke så bløt at den må helles i formen.    
  • Heves likt som med hvetemel, før og etter heving
  • Mange mener det kan være fordel å bløtlegge sammalt spelt i en del av væsken, ca 30 minutter før deigen lages ferdig for å framskynde opptaket av væsken.