Skrevet av gjesteblogger Erica Wie Dia, Masterstudent i Samfunnsernæring.

Professor emeritus Arnold Berstad, har jobbet med og forsket på mage og tarm i over 30 år. Han mener at opp mot én million nordmenn kan lide av IBS, og at 20-30 % av den norske befolkningen er glutensensitive. Det kan se ut til å stemme med overforstående prosentandeler publisert av Den offentlige helseportalen, Helsenorge.no.

Det er ikke i hodet ditt problemet sitter:
FrustertDet er ikke mange år siden det ble ment at årsaken til IBS var psykisk. Mange har gått inn og ut av legekontoret, fortvilte over tarmsmerter, oppblåst mage, diaré og/- eller forstoppelse, alle faktorer som går kraftig ut over livskvaliteten. Det er heller ikke uforståelig at denne konklusjonen har blitt trukket, da angst eller depresjon ofte ses blant mennesker med IBS.

Men man kan heller se angst og depresjon som en konsekvens av mageplagene. Det å oppleve å ikke bli trodd på eller å få hjelp til sine problemer, kan i seg selv bidra til økt stress og psykiske plager. Og vi har kanskje alle opplevd a følelsesmessig stress kan forverre de fleste situasjoner? Det vil si at både når det gjelder behandling av IBS og alle andre tilstander, er stressreduksjon viktig.

I 2014 kunne endelig en norsk studie bekrefte at IBS-pasientenes tarm faktisk reagerer svært annerledes på mat. Det må ha vært en stor lettelse for pasienter å bli trodd, samt også for legene å kunne bedre hjelpe pasientene. Studier viser nemlig at 75 % blir bedre av å følge lav FODMAP kosthold. Dersom du ikke har prøvd det enda, anbefaler jeg deg å gjøre det i samråd med kyndig og erfaren ernæringsrådgiver. Kostholdet trenger bare å følges i en gitt periode, og kan gi deg flere aha-opplevelser. Les mer om FODMAP her. 

Men er du sånn som meg og flere andre? 
Har du i tillegg til IBS, både cøliaki og/-eller andre matallergier- og intoleranser? Da krever det naturligvis litt mer. Det er ikke alltid bare å eliminere alt du ikke tåler, hverken om du” kun har IBS”, eller flere diagnoser. Anbefaler deg å finne eller få rådgiving til gode erstatninger, slik at du kan ha et godt og variert kosthold med næringsstoffer du trenger for å opprettholde og fremme god helse og livskvalitet. 

På MinMat tilpasses oppskriftene til deg, uansett hvilke matvarer du reagerer på. Kryss av for matvarer du ikke tåler, og du får innhold tilpasset, og ikke minst gode matopplevelser!
Du kan også få rådgiving av ernæringsfysiolog.

Her tilbys det gratis prøveperiode!
Kanskje MinMat er noe for deg?