Studier har vist at 75 % av personer med funksjonelle plager oppnår god symptomlindring ved å kuttet ut mat med FODMAP fra kosten. Dietten begrenser inntaket av matvarer som inneholder mye kortkjedete karbohydrater.  

Dette dreier seg ikke om allergi. Det ikke er null toleranse på de ulike matvarene og varmebehandling øker toleransen for flere av matvarer med FODMAP. Når man skal forsøke FODMAP vil det være lurt å være nøye for å se om en har effekt. Ved bedring er det viktig å forsøke seg fram for å finne ut hvor mye en tåler av de ulike matvarene og for å unngå unødvendige begrensninger.

Det er det totale inntaket av FODMAP i hvert måltid som avgjør symptombildet. Mange matvarer Eplemuffinsinneholder flere FODMAP og når en spiser flere matvarer som inneholder en eller flere FODMAP går toleransen ned. Det er det som gjør at en opplever at en kan tåle maten (retten) den ene dagen, men ikke annen gang der en kanskje spiste litt mer av de grønnsakene som inneholder en eller flere FODMAP.
 

I MinMat får du oppskrifter tilpasset FODMAP, matvareallergi og cøliaki (totalt 80 matvarer). Her spiller det ingen rolle om du reagerer på en eller mange matvarer. MinMat tilpasses deg. Vi har oppdaterte matvarelister, som du enkelt kan søke i og se om den matvaren du ønsker er høy eller lav FODMAP. Enkelte matvarer er det mengdebegrensninger på. 


De matvarene som tåles dårligst i vårt norske kosthold er løk, hvitløk, kål (det som slutter på kål), sopp, eple, pære og sukkerfrie pastiller og tyggegummi. Eple og pære tåles bedre når de er varmebehandlet eller hermetisert. Løk er den matvaren en kan reagere selv ved inntak av svært små mengder, da FODMAP er vannløselig. Vær obs på at løk og løkpulver finnes i en rekke matvarer alt fra i pålegg, marinader, krydder og ferdigretter.

Oppskrifter, matvarelister og mer informasjon finner du her: MinMat.no 

I MinMat er det klinisk ernæringsfysiolog skriver innlegg og artikler rundt FODMAP. Ønsker du kontakt med vår kliniske ernræringsfysilog, ta kontakt her