Kort om meg.
 

Først av alt: Jeg er veldig glad i å skrive. Og da gjerne mye. Så om du ikke er interessert i all informasjonen, kan du bla ned og lese det som er uthevet i bold.

Mitt navn er Ruben Brustad. Jeg er hyperallergisk for egg den dag idag, og har tidligere vært multiallergisk for flere matvarer. Jeg bor og studerer i Oslo, der jeg får mine daglige inntrykk og må løse hverdagens problemer. Med denne bakgrunnen ønsker jeg å invitere deg til noen av mine hverdagstips som allergikere. Jeg ønsker å holde et bredt perspektiv for å gi tips som appelerer til flest mulig type allergier, men mitt kjerneområde er eggallergi - noe som vil påvirke perspektivet. Her har jeg tross alt en solid utdannelse fra livets skole; en skole som allergiker ikke behøver å være livets "harde" skole.

Hva vil det egentlig si at det er "vegansk"?
 

At noe er vegansk betyr innenfor mat at det som spises ikke er basert på noen animalske produkter. En veganer vil kunne ha andre begrensninger ved sin livsstil enn kun mat, som valg av produkter i kosmetikk og klær. Men for dette formålet, begrenser vi oss til mat. Da mange allergier knytter seg til animalske produkter, vil en trend med utelukkende plantebaserte varer være positiv. Dette gjelder blant annet for egg- og melkeallergikere.

Det må gjøres et viktig skille mellom "vegansk" og "vegetarisk". Mens en veganer ikke kan spise noe fra dyreriket, hverken direkte eller indirekte, er en vegetarianer kun begrenset til å ikke spise kjøtt. Mens en vegetarianer ikke kan spise kjøtt, kan ikke veganeren spise kjøtt, melk eller fargestoffer som stammer fra biller - for å nevne noe.

Dette skillet er også av stor betydning i allergiens verden, og noen en allergiker må passe på. At noe er "meat-free" (Kjøttfritt), og har en trendy-grønn profil som tilsier at det enten er vegetarisk eller vegansk, er ingen garanti for at allergikere kan spise det. Mange vegetarerstatninger vil faktisk basere seg på egg- og melkeprotein for å lage vegetaralternativet. Så er du ute etter noe som er plantebasert, er det bare når det er vegansk at det skal være helt fritt for alle animalske produkter.

 

 

Så hvordan hjelper det deg som allergiker?

 

Jo, det skal jeg fortelle deg. Vegantrenden hjelper mange allergikere på flere områder hva gjelder mat. Det gjelder dessverre ikke alle allergikere, men for alle allergikere som reagere på enten dyr i seg selv eller produkter fra et dyr. Dersom du er allergisk for peanøtter, er denne artikkelen mer curiosa enn et nyttig tips. 

Større utvalg i butikkene: Som jeg har vært inne på, fører vegantrenden til et bredt utvalg i matbutikken. Dette hjelper ikke bare deg, men er noe du enkelt kan fortelle dine nærstående. Det er ikke alltid like lett å fortelle svigerfar eller bestemor at man må lese den lille skriften på ingredienslisten etter allergener. Da er det en life hack - og for enkelte allergikere: En life saver - å se etter om produktet er merket som "vegansk". Siden dette er trendy, så selger det. Og mange produkter vil derfor ha dette merket om det er vegansk. Selvfølgelig, feilinformasjon eksisterer alltid, så man må kunne være kritisk. Men det gjør hvertfall hverdagen litt enklere.

Du kan spise mer mat på restauranter: Og ikke bare restauranter. Bensinstasjoner og mange andre steder har også startet med veganske alernativer. Det betyr at du endelig kan oppfylle drømmen om å spise dressingen på hamburgeren. Eller at du kan kjøpe en kaffe latte med vegansk melk. Det finnes nærmest ingen grenser for hva man ikke kan spise som allergikere mer, selv ikke ute.

Du trenger ikke bekymre deg for matsmitte: Enkelte restauranter er helveganske. Altså er alt på menyen vegansk. Problemet som jeg har skrevet om i denne artikkelen, er derfor ikke et problem. Er restauranten vegansk, brukes det aldri - for min del - egg, og jeg kan spise trygt og smake ordentlig på maten. 

Mat-apper blir mer tilpasset deg: Et problem for meg er at jeg ikke kan bruke matapper. Ikke alle apper tar hensyn til allergi som MinMat. Skal du bruke apper for å tracke kostholdet, som lifesum, tar det ikke hensyn til allergi. Men med vegan-trenden blir tilbudet større med oppskrifter. Også om du skal bestille mat på apper som ToGoodToGo, kan det være smart å se etter veganske alternativer. Sånn får du som allergiker tilbud om digg mat som ikke koster skjorta. 

Altså, livet om allergiker blir bare enklere og enklere!