Husk at vi alle har et ansvar for hverandre på kjøkkenet og et ansvar for de som skal spise maten vi har laget.

Mange tror at det det vi ikke ser er borte, men sånn er det ikke. For en som reagerer på matvarer kan hun/han bli syke dersom du ikke fjerner proteiner fra kokekar, asjetter og redskap. 10 minutter i kaldt vann er nok. 
 

Se video for steg for steg, og viktig info her. Under filmen finner du en god oversikt på riktige oppvaskrutiner. 

 

 

Ikke alt som ser pent og rent ut, er det:
For å få proteinene til å slippe bør kjeler og kjøkkenutstyr (inkludert bestikk og asjetter) settes i kaldt vann i 10 minutter. Følg deretter vanlige oppvaskrutiner, enten det er til håndvask eller skal i oppvaskmaskin.
 

For hånd:
For å begrense bakterievekst og hindre at vi blir syke på kjøkkenet, må vi ha strenge regler på hvordan vi vasker opp.

Kummen vi vasker i må være fri for matrester, fett og smuss, og sluket må være helt rent. Sikten i sluket er en bakteriebombe, så denne må tømmes og skylles med masse varmt vann.

Vi starter med å skylle tallerkener og bestikk, for å fjerne alle matrester. Mange tror at dette skal skylles i varmt vann, men her holder det med 30 grader. Hvis vi bruker varmere vann, vil proteinrester som egg og melk stivne og bli vanskelig å fjerne.

 

Vaskevannet skal være varmt, mange foretrekker å bruke hansker. Hvis vannet ikke er varmt nok, vil ikke fettrester la seg fjerne. Når det gjelder oppvasksåpe så holder det med små mengder, oppvasken blir ikke renere om vi tilsetter mer såpe. Såpen er med på å spalte og fjerne fettet.

Hvilken rekkefølge skal det vaskes opp i ?
Vi starter med å vaske det reneste først, dvs det vi har opp mot munnen.

Glass og kopper
Bestikk
Tallerkener
Arbeidsredskap
Serveringsfat
Gryter, kjeler og panner til slutt
Ofte blir det vasket opp i skittent og kaldt vann, så sørg for å skifte vannet ofte. En regel er at når vannet slutter å skumme, er det på tide å bytte!

Etter at du har vasket opp, skyller du det du har vasket. Dette skal skylles rent for såpe, og vannet bør være varmt- ca 55 grader.  Bruk en ekstra kum hvis det finnes, eller en balje ved siden av vasken. 

Det er mest hygienisk å lufttørke oppvasken, men man kan også tørke opp med et rent oppvaskhåndkle. Sørg for å tørke godt. Alt som settes på plass skal være ordentlig tørt!

Husk at dette håndkleet kun skal brukes til å tørke oppvasken med, det skal ikke brukes til hender eller benker, og det må være tørt. Hvis dette hånkle blir vått, trives bakteriene godt, så bytt ut etter hvert.

 

Maskinoppvask:

Alt som skal i maskinen, må skylles godt i 30 grader og stables med god avstand. 
Ikke sett noe oppå hverandre, da blir det ikke rent!

 

God kjøkkenhygiene:

•    Vask hender!
•    Ha alltid langt hår i strikk, og flett hestehalen
•    Fjern armbånd, klokker og ringer
•    Ha korte negler, evt bruk neglebørste
•    Bruk rent forkle som dekker klærne
•    Mobiltlf skal ikke brukes når det lages mat!
•    Ikke sitt på kjøkkenbenkene, klærne dine er ikke rene til enhver tid.
•    Bruk ren oppvaskklut. Når den er brukt skal den skylles i varmt vann, deretter kaldt, før den henges til tørk.
•    Bruk tørt, rent oppvaskhåndkle
•    Ikke bruk samme fjøl og kjøkkenredskap til rått kjøtt, fisk, kylling og grønnsaker


Håndvask:

Viktig: En håndvask bør vare i 30 – 40 sekunder for at hendene skal bli ordentlig rene!
Fjern ringer, klokker og armbånd, og skyll hendene i så varmt vann du klarer.
Ta såpe fra dispenser og såp godt inn mellom fingrene og opp til håndleddene. Hvis du har lange negler, så bruk en neglebørste .
Skyll hendene godt i varmt vann og steng kranen med albuen din.
Tørk godt med rent papir fra dispenseren.

Hvis du forlater kjøkkenet for å gå på toalettet eller for å ta en pause, så ta alltid av deg forkle på kjøkkenet og vask alltid hendene når du kommer tilbake inn på kjøkkenet igjen. Uansett om du har vasket hendene på toalettet, så har du tatt på dørhåndtak – og det er ikke sikkert alle er like flinke med hygienen som deg.

På et kjøkken holder det ikke å vaske hendene kun når vi starter matlagingen. Vask deg godt mellom håndtering av forskjellige matvarer som f.eks rått kjøtt, kylling og grønnsaker. Vask deg hvis du tar deg i ansiktet eller holder deg for munnen, og hvis du plukker opp noe fra gulvet.