Ubehaget kan forekomme når man spiser mat man kryssreagerer på. Dette er ofte matvarer som  nøtter, frukt og grønnsaker. Symptomene merkes for de fleste i pollensesongen, men for noen kan ubehaget gjelde hele året. De vanligste symptomene er kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen, men man kan også få mer sjeldne symptomer som elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. 
Oversikten nedenfor brukes som en veiledning for hvilke matvarer det ofte kryssreageres på. Det er sjelden at man reagerer på alle matvarene og det er heller ikke alle pollenallergikerne som kryssreagerer på mat. Man kan også kryssreagerer på andre matvarer enn det oversikten viser.


Bjørkepollenallergikere og mat.

Frukt og bær:

  • Aprikos
  • Eple
  • Fersken
  • Kirsebær
  • Kiwi
  • Moreller
  • Nektarin
  • Plomme
  • Pære
  • Jordbær
     

Grønnsaker:

  • Gulrot
  • Potetskall (når poteter skrelles)
  • Selleri (rå og kokt)
     

Nøtter og peanøtter:

  • Alle typer trenøtter:
    Hasselnøtter, mandler, paranøtter og valnøtter m.fl.
  • Peanøtter


Gresspollenallergikere og mat

  • Kornsorter: Hvete, rug, bygg og havre
  • Belgfrukter: Peanøtter, soya, erter, linser, bønner


Burotpollenallergikere og mat

  • Selleri (både rå og kokt)
  • Urtekrydder (som for eksempel anis, basilikum, dill, estragon, fennikel, karri, koriander, kummin, løpstikke, malurt, merian, oregano, paprika, sort pepper og timian)
  • Persille


Eksotiske frukter og grønnsaker
Av og til kan vi få uventet symptomer når vi spiser eksotiske frukt og grønnsaker (spesielt rå). Hvis du normalt reagerer kraftig på mat, anbefales det at du prøver deg frem med mindre mengder av nye typer frukt og grønnsaker, for så å kjenne etter en reaksjon. 

Ved allergi mot gummi (latex) kan det også gir kryssreaksjon ved inntak av eksotiske frukter.