Gluten

Hun har god kunnskap om egen sykdom, men dessverre også kjennskap til at bare litt er altfor mye. 

Les Helles historie og hennes gode tips til mathåndtering:

Vi får ofte høre at vi cøliakere er så hysteriske, men for mange av oss, er en smule altfor mye.
Det er mange av oss som må være ekstremt nøye, og det er veldig viktig med renhold når man må holde selg på glutenfri mat. Forurensning fra glutenholdig mat betyr ofte at man blir syk.

Hjemme hos en cøliakere så har de ofte egen benkeplass hvor den glutenfrie maten blir laget. Når man jobber med glutenfritt så er det viktig med god hygiene, og det er lurt at det er eget utstyr som er for cøliakere. Alle har en egen brødfjøl og brødkniv, og mange har også eget pålegg slik at man unngår smitte fra den maten man ikke tåler. I tillegg så er det lurt at det er investert i noen elektriske hjelpemidler som eget vaffeljern og brødrister.

Å være hjemme hos seg selv er trygt, men å gå på besøk til andre kan by på bekymring for mange. Skal du invitere et barn som har cølaki, så kan man få god opplæring av foreldrene til barnet. 

Har du barn i barnehagen/SFO, så og du kan spørre NCF samt foresatte om hjelp til å gjøre hverdagen lettere.

Det å spise ute kan også by på utfordringer, enda vi vet at det har blitt litt bedre med tiden. Likevel er det mange som synes det byr på for store utfordringer å gå ut å spise. Mange er nok redde for å bli syke, og har ikke restauranter gode rutiner så er jo sjansen stor.
Dermed er det mange som dropper å spise andre steder enn hjemme.

Mvh 
Helle Kristin Ulvseth