En del reagerer på os fra steking og/eller damp fra koking av egg. Hvis du er ekstremt allergisk, kan det være nødvendig å bruke egne kokekar. 

Det har liten ernæringsmessig betydning for kostholdet om man må unngå egg. Det største problemet er ofte baking.

Egg har et godt bindemiddel og har gode heveegenskaper.
Bakepulver, natron, soyamel eller hjemmelaget eggehviteerstatning (linfrø) kan ofte erstatte eggets egenskaper i oppskriften. 

Linfrøavkok

Linfrøavkok til bruk i kaker: 
2 dl vann og 3 ss linfrø kokes i ca. 15- 20 minutter. Sil av avkoket og bruk ca. 2 ss avkok til ett egg. Pisk avkoket lett sammen før du har det i kakerøren

Har du allergi ovenfor egg bør du holde deg borte fra både eggeplomme og eggehviten. Det er mest protein i eggehviten, men helt umulig å skille plommen og hviten fullstendig.  

 

Egg har flere navn i industrien:

  • Eggehvite 
  • Eggeplomme
  • Eggpulver  
  • Ovalbumin ( protein fra egg)
  • Majones
  • Lysozym

   
Lysozym, eller E1105, er et konserveringsmiddel som fremstilles av eggehvite. Enzymet hemmer bakterievekst, er kun godkjent for bruk i moden ost og finnes i danske, østerrikske og hollandske oster. Vi regner med at en tredjedel av de som er allergiske mot egg reagerer på lysozym. Reaksjoner kan være magesmerter, hovenhet i halsen og astmatisk besvær.

Spor av
En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av egg”. Dette betyr ikke at egg er tilsatt matvaren, men at det under produksjonen kan ha kommet rester av egg i produktet. De fleste med eggallergi tåler en spormengde og kan spise produkter med denne typen merking. Den enkelte må i samråd med sin lege finne ut om allergiene er så alvorlig at en skal unngå matvarer som ”inneholder spor av”.

For mer informasjon se MinMat.no

Ønsker du kontakt med lege eller klinisk ernæringsfysolog, se her


Kan man vokse av seg allergi for egg og melk?
Hør MinMat legens anbefalninger, tips og råd.