Faktaark NAAF, oppdatert av klinisk ernæringsfysiolog Kristin Melen.
 

Hva er allergi mot soya?

Allergi for soya er en type matvareallergi. Allergiske reaksjoner på matvarer skyldes at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Noen får kraftige reaksjoner selv av ørsmå mengder av den matvaren de ikke tåler, mens andre får lettere ubehag som går over uten at det gir dramatiske konsekvenser.

Soyaallergikere kan kryssreagere med erter, peanøtter og andre belgfrukter. 

En del soyaallergikere har også andre matvareallergier.

Hvem får allergi mot soya?

Matvareallergi er vanligere hos barn enn hos voksne, og de fleste vokser den av seg som småbarn. Sensibilisering overfor soya er relativt vanlig, det vil si at kroppen er klar til å reagere når det kommer i kontakt med allergenet. En slik reaksjon kan være ubehagelig, men ikke nødvendigvis alvorlig. Betydningsfull allergi mot soya er mer sjelden. 

Hvilke reaksjoner gir allergien?

Reaksjoner på soyaallergi kan variere fra person til person. Eksempler er diaré, magesmerter, astma, forverring av eksem, pusteproblemer og allergisk sjokk. 

Barn som er allergiske mot kumelk ser ut til å ha økt risiko for å utvikle soyaallergi hvis større mengder soyaerstatninger introduseres før barnet er fylt ett år. 

Hvordan behandles allergien?

Soyaallergi behandles ved å utelate alle matvarer som inneholder soyaprotein i kosten.

I hvilke matvarer finnes soya?

Soyabønnen er en belgfrukt. Fra belgfrukter kan en utvinne protein, stivelse, olje og fiber, som igjen kan brukes som ingredienser i sammensatte matvarer. Siden soyaproteinet har et høyt næringsinnhold og mange funksjonelle egenskaper, er det spesielt mye brukt i mat.

Det kan derfor være små mengder soya i brød, hamburgerbrød og pølser, og kjøttprodukter som middagskaker, blandingsburgere og sportspølser kan inneholde soyaprotein. Soyaprotein kan også være tilsatt i farsemat av fisk, som fiskekaker, fiskeboller, fiskepudding, og i vegetariske middagsretter. 

Erstatningsprodukter for melkeallergikere og cøliakere er ofte basert på soya, fordi soyaproteinet har næringsinnhold og tekniske funksjoner som er et godt alternativ til melkeprotein og gluten. Ved å fjerne vannet i soyabønnene, lages produkter som brukes som melk og ost. Ved hjelp av andre prosesser, kan det lages soyasaus, miso, tofu og tempe. 

Dersom en matvare er tilsatt soya, enten det er i form av soyamel eller -bønner, soyaprotein eller -proteinisolat, skal det stå i varedeklarasjonen. Betegnelser du bør se opp for, er soyaprotein, soyamel og soyabønner, dessuten miso, tofu, vegetabilsk protein og soyasaus. 

Siden soyaprotein brukes i stadig flere matvarer, er det viktig å lese nøye på ingredienslistene.

Hva kan en soyaallergiker spise?

Soyaprotein finnes ikke i rene produkter av melk, egg, kjøtt, fisk, skalldyr, frukt, nøtter, olje eller grønnsaker. Noen soyaallergikere får likevel kryssreaksjoner på andre belgfrukter, som erter, bønner, linser og peanøtter. 

Det er sjelden soyaprotein i godteri og snacks. 

Vegetarisk mat, utenlandske retter og helsekostprodukter inneholder oftere soyaprotein enn de typiske norske matvarene. I en del kjøttprodukter er det ikke tillatt å bruke soyaprotein. Dette gjelder kjøttkaker, kjøttboller, kjøttpudding, medisterkaker, hamburgere, karbonader, wienerpølser, grillpølser, kjøttpølser, knakkpølser og medisterpølser.  

Hva så med soyaolje og vegetabilsk olje? Soyaolje betegnes ofte som vegetabilsk olje i ingredienslistene, og anses for å være trygg for soyaallergikere. Det er fordi produksjonsprosessen fjerner proteinene, som er de stoffene i oljen som gir allergiske reaksjoner. I andre land er det gjort analyser av oljer som konkluderer med at det ikke er soyaprotein i noen av dem. I Norge tar enkelte av de største produsentene rutinemessige prøver for å sjekke at det ikke er proteinrester i olje og margarin. Det er derfor sannsynlig at de fleste soyaallergikere tåler disse produktene.

Soyalecitin kan inneholde soyaprotein på grunn av forurensning i produksjonen. Det handler i tilfelle om svært små mengder, og siden soyalecitin brukes i små mengder i den ferdige matvaren, er det ikke vanlig å fraråde matvarer med denne ingrediensen for soyaallergikere.   

Når det gjelder hydrolysert vegetabilsk protein, HVP, sørger hydrolyse for at proteinene brytes ned slik at de ikke lenger utløser allergiske reaksjoner. 

Hvilke ernæringsmessige konsekvenser får allergien?

Det norske kostholdet inneholder tradisjonelt lite soyaprotein. Allergi mot soya har derfor ingen stor betydning for inntaket av vitaminer og mineraler, men kan være et problem for vegetarianere. 

Vi ser generelt at mange barn med matvareallergi reagerer på flere typer mat. Dersom barnet må utelate viktige kilder til næringsstoffer, er det nødvendig å finne alternativer som erstatter disse, slik at barnet får et sunt kosthold.