Sissel Brustad og Kristin Melen jobber med mat og ernæring i MinMat.no. 

Sissel Brustad er forfatter av kokebokserien MinMat, der klinisk ernæringsfysiolog Kristin Melen har skrevet ernæringskapitlene. Første utgivelse kom i 2000, deretter kom «MinMat – Hverdag» (september 2008), «MinMat - Barnebursdag» (i februar 2009) «Matpakkeboka» (september 2009). I 2010 tok de skrittet ut av Norge og ga ut «My exclusive recipes» i England, Nederland og Belgia.

 

Her deler vi noen av våre matpakketips fra MATPAKKEBOKA.
 


Bruk middagsrestene 
Rester av middagen, helgens lunsj eller kvelds, kan gjerne bli gode og fristende matpakker for starten av uken. En del ”restemat” kan også fryses ned, slik at du har til en travel dag eller når du bare har lyst på noe ekstra. 


Sett farge på maten. 
Frukt og grønt er sunne mellommåltider og en viktig del av hovedmåltidene. Synes du det er vanskelig med 5 om dagen kan et tips være å mose grønnsakene med en stavmikser i grønnsaksvannet, for så å bruke dette i sauser og som væske i matlagingen. Du kan også ta vare på avkoket av grønnsaksvannet.  

Prøv gjerne også en smoothie eller wraps fylt med godsaker. Det skal ikke alltid så mye til for å gjøre matpakken til en hyggelig opplevelse. 

Små plastbokser (til en- eller flergangsbruk) er kjekt å ha i huset. Miks f. eks druer, jordbær og blåbær, eller annen frukt og bær, sammen og legg dette i en liten boks. Dette ser friskt og pent ut, smaker fortreffelig og er absolutt sunt. Hvis du ikke fyller boksen helt opp, kan det være lurt å krølle litt plastfolie for å legge på toppen, slik at frukt og bær ligger mer stabilt. 

Bruker du eple- og pærebåter bør de gnis inn med litt sitron for ikke å bli misfarget.  Fruktposer som du kjøper i butikken, er også et smart alternativ. Skjær frukten opp i staver og legg i posen, blås den opp slik at du selv ”vakuum- pakker” den.  

Anatomisk er det en fordel i spise frukt og grønnsaker som er skåret i staver, da vil vi automatisk legge maten til jekslene som vi vanligvis tygger med. 
 

Lag et spennende matpakkespidd med grønnsaker og frukt og med terninger av skinke/kalkun og ost. Tre det på cocktailpinner av tre.

Av og til kan det være hyggelig å legge med litt tørket frukt som f. eks rosiner, svisker, ananas, aprikoser, samt mandler eller nøtter i en liten boks. Dette kan være et lite måltid for seg selv eller som en del av et hovedmåltid. 


Dipp
Send gjerne med en dipp enten det er til grønnsaker eller frukt. Dippen kan lages av yoghurt eller kesam til frukten. Til grønnsakene anbefales rømmekolle, rømme, matyoghurt, yoghurt- eller kesam naturell. Dippen kan også gjerne bestå av mosede frukt eller grønnsaker som guacamole. Små plastbokser er flott å bruke for å bringe dette med i barnehagen, på skole eller jobb. 


BrødWraps
Litt variasjon er alltid spennende, prøv f. eks grove rundstykker, polarbrød, bagetter, knekkebrød, grove kjeks, lomper, grove tortilla -wraps eller hva med grove vafler med pålegg? Kanskje har du også tid til å bake litt selv?


Pasta
Liker du pastaretter er de fleste pastaretter godt egnet til matboksbruk. Hvis du har oppvarmingsmuligheter på jobben eller i barnehagen kan de gjerne varmes opp litt igjen, -men pastaretter smaker også godt kalde. Fin pasta er laget av fint mel med lite næring og gir deg rask blodsukkerstigning. I jobb, skole og barnehage skal man prestere, mestre og være konsentrert, derfor anbefaler vi at du bruker halvgrove eller fullkornspasta i rettene. 


Pålegg
Liker du ikke klissete eller luktende pålegg når du åpner matpakken kan dette gjerne pakkes i små bokser for seg,
Porsjonspakninger med pålegg er også lurt og finnes bl.a. i variantene: makrell i tomat, leverpostei, kyllingpostei, skinkeost, små-oster og syltetøy. 
 


Drikke til matpakken
Velg gjerne melk til matpakken og juice en gang i blant. Ellers er vann en utmerket tørstedrikk. 

Drikketips til matpakken: 
- Fyll en drikkeflaske halvfull med vann og legg den i fryseren over natten. Neste dag tar du flasken ut av fryseren og fyller den opp med mer vann. Den kan nå tas med på jobb eller på skolen, og du kan nyte iskaldt vann til matpakken! 


Smoothie
Ferske frukt-juicer og hjemmelagde smoothies som omtales i boken kan gjerne fryses i en liten flaske. 

Fyll en drikkeflaske halvfull med smoothie og la den stå i fryseren over natten. Neste dag etterfyller du med mer smoothie. 


For spørsmål ta kontakt på post@minmat.no 
Ønsker du MATPAKKEBOKA så ta kontakt
Pris: kr. 189,- + frakt.

Du kan også laste ned oppskrifter tilpasset dine kosthensyn her på MinMat.no for kr. 89,- pr. mnd. Alle oppskrifter og menyer er næringsinnholdberegnet for å hindre feilernæring.